‘Apprendo geeft ons zo veel rust.’

De Oale Ste

Net als 10 andere Apprendo-klanten, veroverde ook Bistro De Oale Ste onlangs weer een plekje in de Misset Horeca Terras Top 100, voor de 5e keer alweer. Wat is hun geheim en hoe hebben ze de Terras Top 100 uitreiking 2023 ervaren?


Mede-eigenaar Bert-Jan Hoekjen: ‘De uitreiking vond plaats in het Amsterdamse Bos, was ook dit jaar weer goed georganiseerd. Vorig jaar eindigden we op de 5e plaats, we wisten dat het voor ons heel moeilijk zou zijn om die plaats te overtreffen.’

Plek 79

‘Toen de eerste twintig – plek 100 tot en met 80 – waren geweest, zei ik nog voor de grap: ‘Zo, die hebben we in elk geval weer overleefd.’ Ik had het nog niet uitgesproken of onze naam werd omgeroepen, nooit gedacht dat wij de eerstvolgende zouden zijn. Natuurlijk is dat jammer, tegelijkertijd helpt deelname aan de Terras Top 100 je om verder te komen. Het is een perfecte manier om op een onafhankelijke manier je prestaties te meten.’

Wisselende medewerkers

‘Binnen ons familiebedrijf – wat ik samen met mijn broer Geert run – werken we veel met externen. Dus naast onze vaste medewerkers zijn er elk jaar veel nieuwe krachten, jonge mensen, pubers, die in hun leven nog nooit met een dienblad hebben gelopen of in de keuken hebben gestaan. Dus dan is het best moeilijk om altijd het gewenste niveau te behalen.

Een van de punten die de vakjury aanstipte was de zichtbaarheid op het terras, iets wat je met al die nieuwe medewerkers gewoon continu moet blijven herhalen. Maar de beoordeling was vooral ook erg positief, daar zijn we ontzettend blij mee. Ik kijk uit naar het juryrapport, zodat we eventuele verbeterpunten intern op kunnen pakken.’


Het geheim van een goed terras

Wat is de kracht van een goed terras? Bert-Jan: ‘Hoe snel word je als gast opgemerkt? Hoe vriendelijk en goed word je geholpen? Word je ontzorgd? Worden er suggesties gedaan waar je blij van wordt, dus word je latente behoefte vervuld? Het zijn – naast een goede kwaliteit en hygiëne – allemaal factoren die meetellen.’

Handige terrastips

‘Wij proberen altijd slim op onze gasten in te spelen. Strijkt er bijvoorbeeld een grote groep – waarschijnlijk dorstige – wielrenners neer, dan is de vraag ‘tien bier?’ voor beide partijen prettiger dan dat je per persoon de bestelling op gaat nemen. Het antwoord dat daarop volgt is namelijk vrijwel altijd een enthousiaste ‘doe maar!’ waardoor je zelf supersnel kunt handelen en je gasten razendsnel bedient, hun eerste behoefte vervult.’

Mooie bijverkoop
‘Verder hebben wij veel bijverkoop geautomatiseerd – o.a. met foodpairing pop-ups op handhelds – waardoor je je gasten een maximale service en beleving kunt bieden, en tegelijkertijd je medewerkers ondersteunt in de ontwikkeling van hun verkoopskills. En dat merk je echt aan je verkoopresultaten.’

Centrale kennisdatabase

‘Daarnaast gebruiken we Apprendo, vooral om nieuwe medewerkers wegwijs te maken. Bij ons worden ze stap voor stap ingewerkt, dus ze beginnen met drankjes lopen, daarna bellopen en steeds een stapje verder. Omdat nagenoeg je hele kennisdatabase in Apprendo zit, hoeven ze nooit meer iets te vragen. Ze hebben daarmee altijd een basis om op terug te vallen, dat geeft vooral heel veel rust.’

Geen papierwerk meer
‘Bijkomend voordeel: We hebben nu geen rondslingerende briefjes en documenten meer die kwijt kunnen raken. En weet je de tafelnummers nog niet? Hoe een gerecht bereid moet worden of hoe je met een dienblad moet lopen? Of wat was het telefoonnummer van die leverancier ook alweer? Het antwoord is nu altijd: Kijk maar in Apprendo. Dan weet ik: dan komt het goed. En dat geeft een heel gerust gevoel.’

Mede-eigenaar van Bistro De Oale Ste in Nijverdal Bert-Jan Hoekjen

Bert-Jan.

Eigenaar & chefkok

Over De Oale Ste

Volgens de gasten – die de bistro waarderen met een betoverende 9,1 – zijn de supervriendelijke en gastvrije bediening, de oergezellige sfeer en het heerlijke eten dé redenen waarom mensen – zelfs helemaal vanuit het westen – op dit fantastische plekje in Twente neerstrijken. Denk de locatie te midden van de Sallandse heide er nog even bij en je hebt een beeld. Met stip een toplocatie, voor jong en oud.

De Oale Ste