‘Die digitale checklists zijn echt een verademing.’

Jaap Eden

Schaatsbaan Jaap Eden is een begrip in Amsterdam en omstreken. Elk jaar weten dan ook vele schaatsliefhebbers, ploegen, verenigingen en toeristen de weg naar het unieke schaatscomplex – met buitenbaan – te vinden. 


Om daar, al dan niet voorzien van een (warm) hapje en/of drankje, van een goeie pot schaatsrijden en die oer-Hollandse typische schaatssfeer, te genieten in het gezellige café dat de baan rijk is: café-restaurant Jaap. Waar ze sinds kort Apprendo gebruiken.

Eerste ervaringen

Assistent-bedrijfsleider Daniëlle Akkerman: ‘Apprendo wordt momenteel alleen nog in ons café gebruikt. Dé grote meerwaarde wat ons betreft? De digitale checklists-module in combinatie met de kennisbank. 

Daardoor hebben we alle lijstjes, instructies en bedrijfsinformatie bij elkaar, zijn die overal benaderbaar en op elk gewenst moment up-to-date. Dat was voorheen toch anders.’

Veel taaklijsten

‘De horeca bij ons is bestemd voor verschillende doeleinden: van gezellig ontspannen en genieten van een hapje en/of drankje tot diners, presentaties en feesten – verdeeld over café-restaurant Café Jaap, onze achthoekige panoramabar, de buffelbar en een lounge- en vergaderruimte.

Omdat het overgrote deel van onze ± 70 medewerkers uit flexwerkers en parttimers bestaat, móeten we wel veel zaken vastleggen om de manier van werken, kwaliteit en de verwachtingen van onze gasten goed te kunnen managen.’


‘Het scheelt bérgen papier. En tijd.’

‘En omdat we in het café vaak met meerdere afdelingen te maken hebben – dus niet alleen met bediening en keuken, maar bijv. ook met onze banqueting-afdeling bij meetings en events – is het zo gek niet te bedenken of er is wel een lijstje voor.’

‘Dus we hadden stapels papier. Mappen vol. En die moesten allemaal handmatig worden bijgehouden. Afhankelijk van welke afdeling(en) het raakte, vaak zelfs op drie verschillende plekken. Ontzettend veel werk dus.’

Meer grip

Daniëlle vervolgt: ‘Die oude papieren lijsten werkten ogenschijnlijk goed, alleen had je natuurlijk totaal geen zicht op in welke mate en door wie de lijstjes werden gebruikt. Ook zocht je je een ongeluk als er een lijst of map niet op z’n plek lag. Sinds Apprendo is dat gelukkig allemaal verleden tijd.’

Alles in Apprendo

‘Elke schoonmaaklijst, opening- en afsluitlijst, special eventlijst zoals voor de Amsterdam Tigers wedstrijden, shift-overdrachtformulier, emballagelijst en noem maar op: het staat nu allemaal centraal opgeslagen én benaderbaar in Apprendo.

En iedereen in het café gebruikt het, via bijbehorende centrale iPad. Dus ik hoef een lijst of instructie slechts één keer in Apprendo aan te passen, je ziet vervolgens precies wie wat hoe laat heeft gedaan.’

Meer gerichte sturing, controle & overzicht

‘Ook kun je – nog voordat iemands dienst in het café start – supereenvoudig met hem/haar communiceren over wat er nog gedaan moet worden, welke bijzonderheden er tijdens die shift zijn én vice versa. Dat is echt een uitkomst. En als ik bij wijze van spreken nu bierresten op een dienblad bespeur, dan weet ik precies wie ik daar op aan kan spreken.

Daarbij heb ik nu veel meer overzicht: ik weet precies wat er gebeurt, hoe laat dat wordt uitgevoerd en door wie. Ook als ik er zelf niet ben, en of dat nu gisteren was of anderhalve week geleden. Ontzettend fijn.’

Up next

‘Ja, de recente start met deze digitale horeca-oplossing belooft veel goeds. Onze volgende stap is het completeren van de kennisbank en trainingen. Dan kunnen we nóg meer uit onze medewerkers halen.

Fijn voor ons en onze gasten, maar vooral ook voor henzelf.’

Assistent bedrijfsleider van Schaatsbaan Jaap Eden Danielle Akkerman.

Daniëlle.

Assistent-bedrijfsleider

Over Jaap Eden

In het oergezellige café in Finse schoolstijl, vliegen er elke week zo’n respectabele 4.500 bekers chocolademelk over de toonbank.

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kun je er terecht. Om je even op te warmen, de innerlijke mens te verwennen of misschien zelfs om de originele schaatsen van Jaap Eden – een Nederlandse schaatser uit de 20e eeuw naar wie de schaatsbaan en het café zijn vernoemd – te bewonderen.

Een veelzijdige locatie die bol staat van de leuke activiteiten. Zowel ’s winters als ’s zomers!